Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Τι αλλάζει στους μισθούς μας


Βρισκόμαστε στο επίκεντρο του 2ου κύματος των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Από τη νέα δέσμη μέτρων ξεχωρίζει η κατά 30% μείωση του επιδόματος αδείας και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Οσον αφορά το σκέλος των επιδομάτων που καταβάλονται σήμερα στους δημοσίους υπαλλήλους, η κυβέρνηση προωθεί την κατά 12% μείωσή τους, θέτοντας ωστόσο συγκεκριμένες. εξαιρέσεις. Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, από τη συγκεκριμένη περιστολή εξαιρούνται τα:
- οικογενειακά επιδόματα
- μεταπτυχιακών σπουδών
- κινήτρου απόδοσης
- αποφοίτων Εθν. Σχολής Δημ. Διοίκησης
- χρόνου υπηρεσίας
- εφημεριών
- ειδικής απασχόλησης
- ειδικών συνθηκών εργασίας
- επικίνδυνης εργασίας
- αναπηρίας ή κινδύνου
- καταδυτικού
Το σχέδιο νόμου ορίζει επίσης τη διαδικασία παρακράτησης των ποσών που προκύπτουν από τη μείωση για την περίοδο από την 1.1.2010 ως την ημερομηνία ψήφισης του νόμου, ως εξής:
  • Εφάπαξ, για ποσά ως 150 ευρώ
  • 2 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 300 ευρώ
  • 4 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 600 ευρώ
  • 6 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 1.000 ευρώ
  • 8 μηνιαίες δόσεις, για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Με εξαίρεση τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ και ορισμένες ειδικές κατηγορίες, απαγορεύεται οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων να υπερβαίνουν αυτές που προβλέπει η νομοθεσία για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.
 Για το 2010 απαγορεύεται η χορήγηση οποιασδήποτε αύξησης στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προβλέπεται η κατά 30% μείωση των δαπανών για υπερωρίες και για μετακινήσεις προσωπικού στο Δημόσιο. Προβλέπεται πως το σύνολο των επιπλέον ωρών εργασίας για κάθε δημόσιο υπάλληλο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 40 ώρες σε μηνιαία βάση. .

2 σχόλια:

  1. Εάν για το σημερινό οικονομικό χάλι της χώρας φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλα θα διορθωθούν με αυτά τα "εισπρακτικά" μέτρα που λήφθηκαν ή και αυτά που στο άμεσο μέλλον θα ληφθούν, τότε ας πανηγυρίσουμε όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι γιατί ο κλάδος μας είναι αυτός που θα δώσει τη λύση στο εθνικό οικονομικό αδιέξοδο. Δοξάστε μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή