Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2018


Σύμφωνα με δημοσιεύματα  του τύπου η Κυβέρνηση  θα προωθήσει  το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας(το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαΐου) με το οποίο   από το 2018 θα γίνει ο λογιστικός διαχωρισμός προνοιακών παροχών (σύνταξη - γενικές παροχές) .
Δηλαδή  από το 2018  το σύνολο της σύνταξης θα αποτελείται από την Σύνταξη γήρατος και την Ανταποδοτική σύνταξη.
Ο καθορισμός της  Σύνταξη γήρατος     θα είναι   κοινός   για όλους τους φορείς κοινωνικής  ασφάλισης βασικής σύνταξης η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος με τις ευνόητες βέβαια εξαιρέσεις (π.χ. βαρέα και ανθυγιεινά) και θα καταβάλλεται με
εισοδηματικά κριτήρια ανεξαρτήτως αν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει
συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή αν θα έχει έστω και ένα ένσημο. Η βασική σύνταξη
θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα καταβάλλεται από τον κρατικό
προϋπολογισμό. Το ύψος της βασικής σύνταξης εξαρτάται από τη σχετική
πολιτική απόφαση εκάστης κυβέρνησης και, προφανώς, από τον αριθμό των
δικαιούχων.
Όσο  αφορά την Ανταποδοτική σύνταξη, πρόκειται για την κατά κυριολεξία σύνταξη η οποία αναλογεί στο χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές.
Η Βάση (χρόνος) υπολογισμού  για την Ανταποδοτική σύνταξη θα είναι  η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής, το 2018, και το σύνολο του εργασιακού βίου προς τα τέλη της  επόμενης δεκαετίας. Θα ισχύουν συντελεστές υπολογισμού ανταπόδοσης οι οποίοι θα είναι  κλιμακούμενοι  συντελεστές, από τα 15 έως τα 40 χρόνια.
 Προφανώς συνάδελφοι σε πρώτη ανάγνωση  θα έχουμε σταδιακή  αύξηση του χρόνου εργασίας σε 40  χρόνια για να πάρουμε πλήρη σύνταξη από τα 35 χρόνια που ισχύει. Το  ύψος των συντάξεων θα ξεκαθαρίσει με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου  στο οποίο θα υπάρχουν οι σχετικοί συντελεστές  υπολογισμού  ανταπόδοσης και  το ύψος της σύνταξης γήρατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου