Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Τα κριτήρια αξιολόγησης δημ. υπαλλήλων

Συνάδελφοι η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να δείξει ότι κάτι κάνει στη Δημόσια Διοίκηση κατήρτισε σχετικό Π.Δ. από αφορά την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων σύμφωνα με το άρθρο 81 του Υ.Κ. δηλαδή την βαθμολογία των ετησίων εκθέσεων αξιόλογης μας και έχει αποστείλει το σχετικό Π.Δ. για διαβούλευση στους φορείς. Tρία θα είναι τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων:
* Η αποτελεσματική υλοποίηση των ετήσιων προκαθορισμένων στόχων κάθε υπηρεσιακής μονάδας.
* Η επιτυχής εκτέλεση του έργου (ποιότητα παραγόμενου έργου, χρόνος εκτέλεσής του, ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων).
* Οι ικανότητες και δεξιότητες που επεδείχθησαν από τους δημοσίους υπαλλήλους κατά την εκτέλεση του έργου τους.
Αξιολογητής είναι ο άμεσος προϊστάμενος του υπαλλήλου και η έκθεση αξιολόγησης που συντάσσει ελέγχεται από τον επόπτη, ο οποίος είναι ο άμεσος προϊστάμενος του αξιολογητή. Ο επόπτης δεν βαθμολογεί αλλά διατυπώνει τις παρατηρήσεις του σχετικά με την επίδοση του αξιολογούμενου. Ο αξιολογούμενος δικαιούται να ασκήσει ένσταση επί της αξιολόγησης της εκτέλεσης του έργου και των ικανοτήτων-δεξιοτήτων του, επικαλούμενος μόνο μεροληψία του αξιολογητή και για να θεμελιώσει τον ισχυρισμό του, η ένσταση πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία και πραγματικά περιστατικά.
Σε περίπτωση ένστασης υπαλλήλου ή προϊσταμένου Τμήματος, επιλαμβάνεται ο επόπτης και στην περίπτωση που αποδεικνύεται μεροληψία, ακυρώνει τη βαθμολογία του αξιολογητή και βαθμολογεί εκ νέου τον υπάλληλο. Ωστόσο, κατά της έκθεσης αξιολόγησης του επόπτη δεν χωρεί ένσταση. Οι ενστάσεις των προϊσταμένων διεύθυνσης προβλέπεται να εξετάζονται από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Στην περίπτωση δε που αυτό κάνει δεκτή την ένσταση, διαγράφει πλήρως την έκθεση αξιολόγησης, εκτός εάν ο αξιολογούμενος δεν διαθέτει άλλη έκθεση αξιολόγησης την τελευταία πενταετία, οπότε το υπηρεσιακό συμβούλιο προβαίνει στη βαθμολόγηση του υπαλλήλου. Σε ένσταση δεν υπόκεινται μόνο οι εκθέσεις αξιολόγησης των γενικών διευθυντών.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η αξιολόγηση μας θα είναι θέμα των προϊσταμένων μας οι οποίοι θα εξετάζουν και τις τυχόν ενστάσεις μας και μόνο οι ενστάσεις των Διευθυντών θα εξετάζονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Αυτή η διαδικασία εμπεριέχει το στοιχείο της μη αντικειμενικότητας και της αξιολόγησης που θα αφήνει ερωτηματικά στους συναδέλφους. Ζητάμε όλες οι ενστάσεις να εξετάζονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο στο οποίο να καταργηθεί η πλειοψηφία των διορισμένων μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου