Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ- ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ


Ένα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την βελτίωση της Διαφάνειας και την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εφαρμογή εκλογικού νόμου που θα προσομοιάζει του γερμανικού συστήματος. Ας δούμε σύντομα πως λειτουργεί :
1. Η χώρα είναι χωρισμένη σε μονοεδρικές περιφέρειες που εκλέγουν έναν βουλευτή , τον πρώτο σε ψήφους όποιο κι αν είναι το ποσοστό του.
2. Κάποιος ψηφίζει ξεχωριστά για το κόμμα που θέλει να κυβερνήσει και ξεχωριστά για τον βουλευτή του. Έτσι επιβιώνουν ενίοτε τοπικά και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές.
3. Υπάρχει και περιφερειακή λίστα βουλευτών που δεν τους σταυρώνουμε αλλά είναι με σειρά προτεραιότητας από τα κόμματα τους. Εκεί εκλέγουν βουλευτές τα μικρότερα κόμματα που περνούν το εκλογικό όριο του 5% στη Γερμανία του 3% εδώ στην Ελλάδα.
Δηλαδή υπάρχουν δύο κάλπες μία για την μονοεδρική και μία για την περιφερειακή λίστα. Με το σύστημα αυτό μειώνεται το πολιτικό χρήμα διότι οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (πχ. Β Αθηνών , Α΄ Θεσσαλονίκης κ.λ.π.) για τις οποίες ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων είναι πολυδάπανος θα καταργηθούν.

1 σχόλιο: