Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

l">

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., για να καλύψει τις «μαύρες» τρύπες της δημοσιονομικής της κακοδιαχείρισης και ανεπάρκειας, δίνει «υπόσχεση» για νέα σκληρή φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά στρώματα με στόχο να αυξήσει τα έσοδα. Υπόσχεται, δηλαδή, συνέχιση της ίδιας συνταγής που ακολούθησε μέχρι σήμερα:

Αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα, αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, αύξηση στο τέλος κινητής τηλεφωνίας, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ (2005) και την επιβολή ΕΤΑΚ.

Η συνταγή αυτή αποδείχθηκε ότι είναι συνταγή αποτυχίας. Συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, «παγώνει» την αγορά και βάζει τη χώρα σε τροχιά ύφεσης. Τα έσοδα μειώνονται ακόμα περισσότερο και τα ελλείμματα τελικά διευρύνονται.

Σε αντίθεση με αυτή την φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης η πρόταση για προοδευτική φορολογική πολιτική για αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και φορολογική ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων είναι :

α) Ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από όπου κι αν αυτά προέρχονται.

- Τι σημαίνει «ενιαία»; Σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση για διαφορετικές πηγές εισοδήματος, είτε το εισόδημα προέρχεται από μισθωτή εργασία, ή από ενοίκια, ή από μερίσματα που διανέμονται, ή από οτιδήποτε. Θα υπάρχει μια ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από όπου κι αν προέρχονται.

- Τι σημαίνει «τιμαριθμοποιημένη»; Σημαίνει ότι θα αυξάνονται τα όρια αυτόματα για να προστατεύεται ο πολίτης από την αύξηση του φορολογικού βάρους λόγω του πληθωρισμού.

- Τι σημαίνει «προοδευτική»; Σημαίνει ότι οι φορολογικοί συντελεστές δεν είναι όλοι το ίδιο. Διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Με ένα αφορολόγητο για όλα τα εισοδήματα και με κλίμακες αντίστοιχες, ώστε να εξασφαλίζεται η μείωση του φορολογικού βάρους για τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα.

β) Κατάργηση του ΕΤΑΚ και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτικούς συντελεστές, από την οποία δεν εξαιρείται κανένας, ούτε και η Εκκλησία για τα εμπορικά της και εκμεταλλεύσιμα ακίνητα.

γ) Ευνοϊκή μεταχείριση των κερδών που επανεπενδύονται σε μια επιχείρηση για προώθηση των επενδύσεων, με αποτελεσματικό έλεγχο βέβαια.

δ) Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και κατάργηση όλων των χαριστικών ρυθμίσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια.

ε) Ισχυρά αντικίνητρα για τη χρήση εξωχωρίων εταιρειών για φοροαποφυγή. Και μια σειρά άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με τις δαπάνες, αξιοποίηση περιουσίας κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου